111 yıldır Türkiye’de faaliyetteydi: BP’de işler tersine döndü

BP’nin Borcu 2025 Yılında 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

Türkiye’de 111 yıldır faaliyet gösteren BP, mali durumuyla dikkat çekiyor. Şirketin 2025 yılındaki borcu 23 milyar doların üzerine çıkarak 27 milyar dolara ulaşabilir. FTSE 100’de işlem gören şirket, borç artışının sebeplerini açıkladı. Bunlar arasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışlarından kaynaklı ödemeler ve mevsimsel envanter etkileri bulunuyor.

Aynı zamanda, Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesi sonucu gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin azalacağı tahmin ediliyor. BP’nin bu bölgedeki yatırımlarının azalmasında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasının Perenco T&T’ye satılmasının etkisi büyük.

Yenilenebilir Enerjiden Vazgeçiliyor

BP, petrol üretiminin artacağını ancak gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının ‘zayıf’ olacağını öngörüyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ticaretin mevsimsel hacim düşüşünden etkileneceği belirtilirken, rafineri marjlarının güçleneceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz seneden beri eleştirilere maruz kalan BP Başkanı Helge Lund’un istifasının 2026 yılında gerçekleşeceği açıklandı. Lund, BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi büyük şirketlerde görev yapmış deneyimli bir isim.

Petrol ve Doğalgaz Yatırımları Artacak

BP’nin stratejisinin yeniden şekillenmesiyle yenilenebilir enerji için ayrılan fonlar azaltılırken, petrol ve doğalgaz alanındaki yatırımlar artacak. Şirket yıllık yatırımlarını yüzde 20 artırarak 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Diğer yandan, bazı hissedarlar ve aktivist yatırımcı Elliott Management, fosil yakıtlara yeniden odaklanmanın doğru bir hamle olmadığını düşünüyor. Ayrıca, Başkan Trump’ın politikalarının petrol fiyatlarını etkileyerek düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet uçuşa geçti, Intel yerinde saydı!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2025’in ilk çeyreğinde gelirini yüzde 12 artırarak 90,2 milyar dolara çıkardı. Yapay zekâ destekli büyümesiyle beklentileri aşan şirket, 70 milyar dolarlık hisse geri alımına hazırlanıyor. Aynı dönemde Intel ise gelir artıramadı, zararını ise ikiye katladı.

Türkiye’ye dev güven imzası! Ziraat Bankası’ndan 1.75 milyar dolarlık rekor sendikasyon

Ziraat Bankası bir defada sağlanmış en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etti. Genel Müdür Çakar 1.75 milyar dolarlık işlemin Türkiye’ye duyulan inancın göstergesi olduğunu vurguladı.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 24 Nisan 2025 Perşembe kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir