Antibiyotik Kullanımında Dikkat: Hastanelik Olmayın

Antibiyotik Kullanırken Dikkat Edilmeli, Hastanelik Olmayın

KONYA – Son zamanlarda ani hava değişiklikleri nedeniyle özellikle viral kökenli solunum yolu enfeksiyonlarıyla hastanelere yoğun başvurular yaşanıyor. Uzmanlar, antibiyotik kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini vurgulayarak iyileşmek isterken hastanelik olma riskine dikkat çekiyor.

Hava değişimlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, ani sıcaklık artışları ve düşüşleri sağlığı olumsuz etkiliyor. Solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastane başvurularında artış görülüyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Raşit Özer, solunum yolu hastalıklarının soğuk havalarda artış gösterdiğini belirterek acil servislere başvuruların önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti.

“Antibiyotik Kullanımı İçin Hekime Danışın”

Dr. Öğr. Üyesi Özer şunları söyledi: “Bu hastalıkların ana sebebi viral enfeksiyonlardır. Şu anda en fazla başvurulan hastalıkların viral kökenli olduğunu görüyoruz. Ancak toplumda yaygın bir yanlış kanı var. Hekime başvurduğunuzda ‘Antibiyotik yazmayacak mı, antibiyotik kullanmayacak mıyım?’ gibi endişeler dile getiriliyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken husus şudur: Antibiyotikler sadece bakterileri yok eder. Özellikle kış aylarında viral enfeksiyonlara daha sık maruz kaldığımızı belirtmiştim. Antibiyotik kullanımı sırasında yararlı bakterilerimizi de öldürmemiz gerekmektedir. Bu durum vücudumuzda direncin azalmasına neden olabilir ve birkaç günlük basit bir enfeksiyon, antibiyotik kullanımı sonrasında hastanede yatmamıza bile sebep olabilir. Bu nedenle antibiyotik kullanımında hekim önerisine dikkat etmek önemlidir.”

Dr. Öğr. Üyesi Özer, hastalıkla baş etmenin yolları hakkında şunları kaydetti: “Beslenme büyük önem taşır, özellikle taze meyveler ve yeterli miktarda vitamin alımı sağlamak gereklidir. Dengeli spor yapmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek ile birlikte hekimin önerdiği ilaçları kullanarak vücudumuzu enfeksiyonlara karşı güçlendirebiliriz.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Sağlık

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.