Çin, uzay istasyonuna yeni ekibini yolladı

Çin Uzay Programı, Taykonotları Fırlatılan Uzay Mekiği ile İstasyona Gönderdi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiğinin, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldığını duyurdu.

Önceki görevi tamamlayan taykonot ekibinin yerine geçecek olan bu ekip, Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibinden görevi devralacak.

Seferin liderliğini üstlenecek olan 46 yaşındaki Çın Dong, daha önce “Şıncou-11” ve “Şıncou-14” seferlerinde görev yapmış deneyimli bir taykonottur.

Diğer taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak. Çın pilotluk geçmişine, Vang ise mühendislik deneyimine sahip.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, kendi uzay istasyonunu oluşturarak ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasakladığı ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellediği için kendi yolunu çizdi.

Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edilen Tiengong Uzay İstasyonu, çekirdek modül ve 2 laboratuvar modülünden oluşuyor ve uzay teleskobu eklenmesi planlanıyor.

Çekirdek modül ile laboratuvar modüllerinin istasyona eklenmesiyle ana iskelet tamamlandı ve istasyon “uygulama ve geliştirme” aşamasına geçti.

Uzay teleskobunu içerecek “Şüntien (Gökleri Dolaşmak)” adında ayrı bir modül de istasyona eklenmesi planlanıyor.

Üç kişilik taykonot ekibi, dönüşümlü olarak görev yaparken “Şıncou” ve “Tiencou” mekikleriyle istasyona personel ve malzeme taşınıyor.

Related Posts

Apple, iPhone üretimini Hindistan’a kaydıracak! Peki neden?

Apple, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarında satışa sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Hindistan’a kaydırmaya hazırlanıyor. Şirket bu hamlesiyle birlikte, Çin’e olan bağımlılığını azaltmayı ve yürürlüğe giren ek vergilerden kaçınmayı …

En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados liderliğinden yapılan araştırmada en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrobun ok hücreli bir dokuya dönüşme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.

Hubble Uzay Teleskobu 35 yaşında! NASA’dan 4 büyüleyici fotoğraf

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun 35. yılı anısına Mars’tan uzak galaksilere kadar uzanan dört çarpıcı uzay fotoğrafını yayımladı. Uzay meraklıları için bu kareler adeta görsel bir şölen sunuyor.

Volkswagen’in yeni sedan modeli Lavida Pro Çin’de ortaya çıktı

Volkswagen, Avrupa’da sedan pazarından çekilirken Çin’de, sedanlara olan talebin devam ettiğini gösteren yeni modeli Lavida Pro’yu gün yüzüne çıkardı.

Schneider Electric ve ETAP, Yapay Zeka Fabrikaları için Dijital İkiz Platformunu Tanıttı

Schneider Electric ve ETAP, NVIDIA Omniverse platformunu kullanarak, yapay zeka fabrikalarının güç ihtiyaçlarını doğru şekilde tasarlayıp simüle edebilen dijital ikiz platformunu tanıttı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, NVIDIA Omniverse yapay zeka …

Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

YENİ bir araştırma, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmasının bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişinin yer aldığı 57 farklı çalışma incelendi. Çalışma …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir