Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

Türkiye, Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Özel Hücreleri Üretecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alıp yok edebilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kuruluş aşamasında olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Karaöz, bu laboratuvarın kurulmasıyla kanser tedavisinde büyük bir ilerleme sağlanacağını belirterek, “Ümit ediyorum ki 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu laboratuvarda üretilen CAR T-cell hücreleri Türk insanlarının da faydasına sunulacak” dedi. Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alıp yok edebilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulma sürecine ilişkin bilgiler ise İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz tarafından paylaşıldı. Samsun’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Karaöz, Orta Karadeniz bölgesindeki hekimlere kök hücre tabanlı hücresel tedaviler ve gen tedavileri konusundaki son gelişmeleri aktardı.

Ölü Hücreler İle Mücadele: Kök Hücreler Umut Vaat Ediyor

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin öneminin arttığını vurgulayarak, tıbbın halihazırda bazı hastalıkları tam olarak tedavi edemediğini belirtti. Nörodejeneratif hastalıkların önemli bir kısmının, ilgili organlardaki ölen hücrelerin işlev görememesi nedeniyle ortaya çıktığını dile getiren Karaöz, Parkinson hastalığı ve tip 1 diyabet gibi rahatsızlıkların kökeninde ölen hücrelerin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de Hücresel Tedavilerin Gelişimi

Prof. Dr. Karaöz, son 30 yılda dünyada ve Türkiye’de önemli araştırmaların yapıldığını, özellikle son 10 yılda ise Sağlık Bakanlığı kontrolünde onaylanmış hücresel tedavilerle hastalara destek olunduğunu belirtti. Üretilen hücrelerin uluslararası standartlara uygun ortamlarda hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Karaöz, hastalara verilen tedavilerin onay alınmasının önemine işaret etti.

Kök Hücreler Ve Kanser İlişkisi

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin kanser oluşturma ihtimali hakkında bilgi vererek, kullanılan kök hücrelerin herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmadığını belirtti. Bu hücrelerin güvenliği ve etkililiğine dikkat çeken Karaöz, Amerika’da doğan ve dünyaya yayılan CAR T-cell teknolojisinin kanser tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

Türkiye’nin İlk CAR T-cell Laboratuvarı Yolda

Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’nin bu güçlü hücreleri üretebilecek bir laboratuvarın kuruluş aşamasında olduğunu duyurarak, “Ümit ediyorum ki 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu laboratuvarda üretilen CAR T-cell hücreleri Türk insanlarının da faydasına sunulacak” dedi. Gelecekte solit organ tümörleriyle ve otoimmün hastalıklarla ilgili tedavilerin bu teknolojiyle mümkün olacağını belirtti.

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.