Maarif Platformu’ndan sınav baskısına ve merkezi eğitim sistemine karşı yeni vizyon

“`html

Maarif Platformu

‘nun Enderun Özgün Eğitimciler Derneği ve İnsan Vakfı Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “Yeni Bir Ölçme Değerlendirme Vizyonu Çalıştayı” başarılı bir şekilde tamamlandı.

17-18 Mayıs tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen çalıştayda, Türkiye’nin eğitim sisteminde yaşanan yoğun sınav baskısı detaylı bir şekilde ele alındı.

Katılımcılar, sınavların “zorlayıcı ve bunaltıcı” etkilerinden kurtulmanın yollarını bulmaya çalıştı.

Çalıştay Görseli

Paydaşlar, mevcut eğitim sistemini inceledi

Çalıştaya katılan eğitimciler, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, mevcut eğitim sistemini derinlemesine değerlendirdi ve geleceğe dair köklü çözüm önerileri geliştirdi.

Programa Bursa Milli Eğitim Müdürü ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü yardımcısı da katıldı.

Maarif Platformu Başkanı ve Çalıştay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Çakmak, çalıştayın sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Osman Çakmak
Merkeziyetçi ve katı müfredatının üzerindeki sınav baskısı ve eğitimdeki yapısal sorunların çözülebilmesi için değişim şarttır, diyen Çakmak, çalıştay sonuçlarını paylaştı:

“Merkeziyetçi yapıdan kurtulma zamanı”

“Çalıştayın en önemli çıktısı, merkeziyetçi ve katı müfredat anlayışından kurtulmadıkça sınav odaklı sistemin ve eğitimdeki sorunların çözülemeyeceğidir. Eğitimin gerçek anlamda iyileşmesi için yetkilerin yerel düzeyde paylaşılması, müfredatta esneklik sağlanması ve tüm paydaşların sürece dahil edilmesi kritik bir öneme sahiptir.

Eğitim Gelişimi
Türk eğitim sistemindeki merkeziyetçi yapının neden olduğu üç ana sorunun altını çizdik:

• Sınav Odaklı Yapı:

Tek tip müfredat ve üstten verilen kararlar, başarıyı ölçmek için standart ve merkezi sınavları zorunlu hale getiriyor. Bu durum, öğrencilere eşit ve etkili bir ölçüm imkanı sunmamakta ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkilemektedir.

• Hantal Yapı:

Bürokratik süreçlerin merkezi sistemde toplanması, hızlı çözümler üretmeyi zorlaştırıyor, eğitim sistemində genel bir yavaşlama ve duraklama yaratıyor.

• Standart Müfredat:

Merkeziyetçi yapı, tek tip ve baskıcı müfredatın uygulanmasına neden oluyor; bu durum öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin beklentilerini görmezden gelerek eğitimde esnekliği azaltıyor.

Eğitim Sorunları

“Başarı anlayışını yeniden gözden geçirmeliyiz”

Çalıştayda, eğitimin nihai hedefinin hem dünya hem de ahiret mutluluğu olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca, eğitim sisteminin mevcut haliyle öğrenci performansını sadece sınav sonuçlarına dayandırmasının sakıncalı olduğuna dikkat çekildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) çerçevesinde eğitimin sosyal ve duygusal boyutları da önem taşımaktadır.

Batılı eğitim modellerinin Türkiye’nin toplumsal dinamikleriyle örtüşmediği, bu nedenle uygulanmasının özgün başarılar getirmediği ve ülkenin eğitim alanında istismar edildiği ifade edildi. Eğitimde bireyin manevi ve ahlaki gelişimini de göz önünde bulunduran bir yaklaşım benimsemenin gerekliliği belirtilmiştir.

Eğitim sistemi, yalnızca sınav sonuçlarına bağlı kalmamalı; çünkü bu durum, eğitim kurumlarının itibarını zedelemekte ve adaletsizlik algısını güçlendirmektedir. Sınav odaklı olan eğitim anlayışının, öğrencilerin becerilerini ve ilgilerini göz ardı etmesi, onları yeterli donanım olmadan üniversiteye yönlendirmesi önemli bir sorundur.

Yeni Eğitim Yaklaşımları

“Yeni bir ölçme ve değerlendirme sistemi şart”

Çalıştayda, mevcut sınav sisteminin gençleri meslek öğrenme konusunda yönlendirmekten çok sınavlara ve diplomalara odaklanmasına dikkat çekildi. Okulların birer sınav hazırlık merkezi haline gelmesi, öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini kısıtlamaktadır.

Yeni bir ölçme ve değerlendirme sisteminin hayata geçirilmesi gerektiği, bu sistemin yerel ihtiyaçlara duyarlı ve bireylerin becerilerini ölçen bir yapı içinde olması gerektiği vurgulandı. Çalıştayda, mesleki eğitime ağırlık verilmesi ve yeni öğrenme süreçlerine uygun sistemlerin geliştirilmesi gerektiği yönünde fikir birliğine varıldı.

“Müfredat ve merkezi sınavlar arasında uyum sağlanmalı”

Çalıştayda, yeni müfredatın mevcut merkezi sınav sistemi ile nasıl bir uyum içinde olacağı konusundaki belirsizlikler ortaya kondu. Yeni müfredatın hedefleri ve uygulama yöntemleri hakkında net bir çerçevenin sağlanması gerektiği ifade edildi.

Yetenek temelli eğitim modeline geçiş önerisi

Çalıştayda, tarihi medeniyetler olan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki gibi yeteneklere dayalı bir eğitim modeline geçilmesi gerektiği dile getirildi. Bu model ile mevcut merkeziyetçi ve sınav odaklı sistemin dışına çıkılabileceği ifade edildi.

Eğitim başarılarının sırrı üzerine

Dünya örneklerinde eğitim başarılarının temelinde uzun süreli zorunlu eğitim anlayışından vazgeçilmesi yatmaktadır. Bu ülkelerde, bireysel yetenekler erken yaşta keşfedilmekte ve öğrenciler, ilgi ve yönelimlerine göre farklı eğitim programlarına yönlendirilmektedir.

“Bireyselliği tehdit eden kalıplara son verilmeli!”

Öğrencileri tek tip sınavlarla değerlendirmek, eğitimin değerini düşüren ve bireysel potansiyeli sınırlayan bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Eğitim sisteminin, öğrenci çeşitliliğine ve bireysel farklılıklara saygı gösteren esnek bir yapıda olması gerektiği vurgulandı.

Yapay zekâ ile eğitim sürecini güçlendirme

Özellikle yapay zekanın, öğrenci tanıma ve değerlendirme süreçlerinde aktif bir biçimde kullanılması gerektiğine inanılmaktadır. Bu sayede öğrencilerin bireysel öğrenme stilleri ve yetenekleri daha iyi anlaşılabilir.

Çalıştayda, detaylı bir müfredat yerine, esnek olan ve okulların özgün ihtiyaçlarına göre uygulanabilir bir müfredatın önemine dikkat çekildi. Valilikler ve eğitim kurumlarına, yerel ihtiyaçlara uygun müfredat geliştirme yetkisi verilmesi gerektiği vurgulandı.

Katılımcılar, önerilen modelin bazı riskler taşıdığına dair endişelerini ifade etse de, bireylere güvenilmesi ve yetki devri ile eğitimde daha etkin bir sistem yaratmanın mümkün olduğu ifade edildi. Bu esnek yaklaşımın toplumsal ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Eğitim dünyasında bu kapsamlı tahlil ve önerilerin, gelecekteki eğitim politikalarına yön vermesi bekleniyor. Bu çalıştayın ortaya koyduğu sonuçların, Türk eğitim sisteminin geleceğinde olumlu izler bırakacağına inanıyoruz.

“`

Related Posts

ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKAR! 2025 ALES-2 sınav giriş belgesi çıkarma ekranı: ÖSYM AİS için tıklayın!

ALES 2025 sınav giriş belgesi çıkarma ekranı 6 Temmuz Pazar günü yapılacak olan sınava girecek yüksek lisans ve doktora adayları tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere adaylar sınav giriş belgeleri olmadan sınav salonlarına alınmayacaklar. Bu nedenle ALES sınav giriş belgesinin sınav öncesinde çıktısının alınması gerekiyor. Peki, ALES sınav giriş belgesi çıktısı nereden ve nasıl alınır? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ÖSYM AİS 2025 ALES sınav giriş belgesi sorgulama ekranı…

SON DAKİKA DEPREM Mİ OLDU? ?SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ RASATHANESİ 3 TEMMUZ 2025- CANLI VE ANLIK LİSTESİ || Az önce deprem mi oldu – son dakika? En son deprem nerede oldu, kaç şiddetinde?

Son dakika deprem mi oldu sorusu bulunduğu il ve çevre illerden sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. AFAD verilerine göre, 03:06’da Ege Denizi’nde 2.2’lik, 03:23’te ise Kütahya Altıntaş ilçesinde 2.0 deprem büyüklüğü kaydedildi. AFAD’dan alınan bilgiye göre Bursa Gemlik’te dün 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’un da bazı yerlerinden hissedilirken, vatandaşlar da deprem mi oldu? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, en son nerede deprem oldu, kaç şiddetinde? İşte, Kandilli son dakika deprem AFAD son depremler 4 Temmuz 2025 verileri…

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Son dakika hava durumu tahminleri il il | Yarın (27 Haziran) hava nasıl olacak, İstanbul’a yağmur yağacak mı? Meteoroloji Pazar günü için uyardı! Sıcaklık 25 derece düşecek!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji’nin son dakika raporu ile yayınlandı. Sıcaklıklar İstanbul başta olmak üzere birçok ilde artarken, hafta sonu için birçok ise sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre cuma günü ülke genelinde sıcaklık artmaya devam edecek. Konuyla ilgili Hava Tahmin Uzmanı Mehmet Özdemirci, yaptığı değerlendirmede pazar günü İstanbul’da ve Ankara’da öğle saatlerinden itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini ve hava sıcaklıklarının İstanbul’da 26 ve Ankara’da 23 derecelere kadar düşeceğini söyledi. Peki, yarın hava nasıl olacak? İstanbul’a yağmur yağacak mı? İşte, il il 27 Haziran hava durumu raporu.

Yasemin Fazlaca kimdir, kaç yaşında ve nereli? Yalova Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca CHP’den istifa etti

Yalova’nın Altınova ilçesinin ilk kadın belediye başkanı Yasemin Fazlaca, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa ettiğini duyurdu. İş dünyasında tersanecilik, inşaat ve otomotiv sektörlerinde uzun yıllar faaliyet gösteren Fazlaca, siyasi kariyerinde halk odaklı çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Kamuoyunda AK Parti’ye geçeceği iddialarıyla gündeme gelen Fazlaca’nın bu kararı, Yalova’da geniş yankı uyandırdı. Peki, Yasemin Fazlaca kimdir, kaç yaşında ve nereli?

OBP güncelleme son gün ne zaman 2025, nasıl yapılır? ÖSYM OBP güncelleme bilgisi…

OBP (Ortaöğretim başarı puanı) güncelleme bilgisi üniverssite sınavına atılan adayların gündeminde yer alıyor. ÖSYM OBP puan güncellemesi YKS adayları tarafından gerçekleştirilecek işlemlerden birisi olacak. Sınav değerlendirme işlemlerinde adayların ortaöğretim seviyesindeki eğitim bilgilerini kullanan ÖSYM, sistemde hata bulunan öğrenciler için OBP güncelleme sürecini gerçekleştirecek. Peki, ÖSYM OBP güncelleme nasıl yapılır? OBP güncelleme son gün ne zaman 2025? İşte, adım adım ÖSYM OBP güncelleme bilgisi…