Çelik piyasasında “aşırı kapasite” endişesi

OECD: Küresel Çelik Piyasası Aşırı Kapasite Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), son olarak OECD Çelik Görünümü 2025 raporunu paylaştı. Rapor, küresel çelik piyasasının mevcut durumunu tehlikeli olarak tanımlayarak, devam eden aşırı kapasite artışının piyasada riskleri artırdığını belirtiyor.

Rapora göre, küresel çelik kapasitesinin 2027 yılına kadar 165 milyon ton artması öngörülüyor. Bu kapasite artışının yüzde 60’ı, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ülkelerinden kaynaklanacak. Ancak, talep artışının kapasite artışını karşılayamayacağı öngörülüyor.

Öngörüler, çelik kapasitesinde beklenen hızlı büyümenin arz-talep dengesini daha da bozacağını ve 2027’ye kadar 721 milyon tonluk bir arz fazlalığı olacağını gösteriyor. Bu aşırı kapasite, OECD ülkelerinin 2024’teki toplam çelik üretiminden 290 milyon ton daha fazla seviyede bulunuyor.

Çelik talebinin düşük kalması ve kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e kadar gerilemesinin beklendiği bu durum, piyasadaki oyuncuların karlılıkları, yatırım planları, istihdam ve karbon azaltım politikaları üzerinde baskı oluşturabilir.

Çin’in Çelik Sübvansiyonları Piyasada Dengeyi Bozuyor!

OECD tarafından belirtilen verilere göre, birçok OECD dışı ülkede yüksek seviyede çelik sübvansiyonu ve çeşitli politika bozulmaları, çelik üretimindeki dengesizliğin ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Özellikle Çin’in çelik sübvansiyon oranı, firma gelirlerinin yüzdesi olarak ölçüldüğünde, OECD ülkelerindeki seviyenin 10 katına denk geliyor.

Çin’in çelik ihracatındaki ciddi artışlar, OECD ekonomilerinde çelik piyasasında bozulmalara yol açarken, dumping önlemlerinde de önemli artışlar görülüyor.

OECD ülkelerindeki çelik şirketlerini olumsuz etkileyen piyasa bozulmaları, şirketlerin karlılığını düşürüyor ve büyük çaplı iş kayıplarına neden oluyor.

OECD’nin önerileri arasında, yapısal reformların hayata geçirilmesi, uluslararası işbirliği ve adaletli rekabet ortamı için devlet destekli önlemlerin alınması, düşük karbonlu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hızlandırılması yer alıyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektördeki aşırı kapasite sorununun ve bunu tetikleyen politikaların acilen ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel çelik piyasalarının düzgün işlemesi için adil rekabeti yeniden sağlayabilir, dünya genelinde daha verimli ve sürdürülebilir bir çelik sektörüne ulaşabiliriz” dedi.

Related Posts

Osmaniye’de besiciler isyan etti: ‘Çoğumuz battık’

Kurban Bayramı yaklaşırken Osmaniye’deki kurban pazarında hem alıcı hem de satıcı kara kara düşünüyor. Muş’tan kurbanlıklarını getirerek pazarda yerini alan besici Yunus Yılmaz, “Bugün samanın tonu 20 bin lira. Bir hayvana sadece 750 kilo saman alabiliyoruz. Genel olarak zararına satıyoruz, daha doğrusu satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Giyim sanayicilerinden üretim uyarısı: Konkordato ve iflaslar kaçınılmaz son

Yılın ilk dört ayında da zarardan çıkamayan hazır giyim sektörü alarm veriyor. TGSD Başkanı Toygar Narbay, sektörün yüksek maliyetler, düşük kur ve faiz baskısı nedeniyle sürdürülemez bir noktaya geldiğini vurgulayarak, “Devlet desteği artık bir tercih değil, zorunluluk.” sözleriyle acil destek çağrısı yaptı.

Borsa İstanbul’da yeni uygulama: Uygulanmaya bugün başlanıyor!

Borsa İstanbul’da kaldıraçlı ve kısa endekslerin hesaplanmasına yönelik yeni uygulama başladı. Finansal ürünlerde kullanılacak endekslerin hesaplama yöntemleri güncellendi. Piyasa katılımcılarının talepleri doğrultusunda önemli değişiklikler hayata geçirildi.

Bankalardan faiz hamlesi: Hesabında parası olanlar dikkat!

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş, altın ve döviz yatırımcılarının rotasını bankalara çevirdi. Peki, şu anda en yüksek faiz oranını hangi banka sunuyor?

16 milyon emeklinin gözü bayram ikramiyelerinde!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kurban Bayramı’nda yaklaşık 16 milyon emekli ve hak sahibine toplam 57,4 milyar lira ikramiye ödeyecek.

Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı: Yurtiçinde ticaret verileri bekleniyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerinin küresel ekonomi üzerindeki olası etkilerine dair soru işaretleri belirginleşirken, hafta boyunca Fed yetkilileri sözle yönlendirmelerinde ek gümrük vergilerinin enflasyonist baskı oluşturabileceğine ilişkin endişelere dikkati çekti.