Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Uykunun Önemi ve Uyku Bozuklukları: Uzmanlar Uyarıyor

Uykunun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Meliha Aydın, uyku problemleri hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Meliha Aydın’ın verdiği bilgilere göre uykunun, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, vücudun düzenli bir şekilde fonksiyon görmesi için kritik bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre en sık karşılaşılan uyku bozukluğu olan insomnia (uykusuzluk), toplumun üçte birinde belirtiler gösteriyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin %6 ila %10’unda uykusuzluk belirtilerinin ciddi düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavi edilmemesi durumunda günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku problemlerinin birçok ciddi hastalığa neden olabileceğini açıklıyor. Bu hastalıklar arasında kalp sorunları, hipertansiyon, obezite, depresyon, psikolojik rahatsızlıklar ve hafıza problemlerinin olduğu belirtiliyor. Tedavi edilmeyen uykusuzluk durumunda hayati risklerle karşı karşıya kalınabileceği vurgulanıyor.

Dr. Meliha Aydın’ın açıklamalarına göre uykusuzluk tedavisinde ilk adım, uyku testi olarak bilinen Polisomnografi (PSG) yöntemidir. Bu test ile hastanın uyku esnasındaki yaşamsal faaliyetleri kayıt altına alınarak uyku apnesi gibi durumların teşhisi konulmaktadır. Uyku apnesi gibi durumlarda çoklu disiplinli bir yaklaşımın gerekliliği ve hastaların yakınlarından destek almalarının önemi vurgulanmaktadır.

Psikiyatrik Hastalıklarla Uyku Bozuklukları Arasındaki Bağlantı

Psikiyatrik hastalıkların ve uyku bozukluklarının birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, sağlıklı bir uyku düzeninin ruh sağlığı için önemini vurguluyor. Psikiyatrik hastalıkların yarısından çoğunda uyku sorunu yaşandığına dikkat çeken Dr. Taş, uyku sorunu olan hastaların da yarısından fazlasının psikiyatrik tanı aldığına işaret ediyor.

Uyku hijyeninin psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, düzenli bir uyku rutininin sağlanması gerektiğini ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktivitelerin yapılmasının faydalı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca kafein, alkol ve elektronik cihazların uyku öncesinde kullanılmaması gerektiği de önemle vurgulanıyor.

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”