Gül Hastalığında Erken Tanı ve Tedavi Önemli!
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, gül (roza) hastalığında erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, güneşten ve sıcaktan korunmanın önemine dikkat çekti.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, gül hastalığının dünya genelinde %21 sıklıkla görüldüğünü belirtti.
Gül hastalığının genellikle kadınlarda ve beyaz tenlilerde daha yaygın olduğunu dile getiren Yılmaz, hastaların genellikle yüzlerinde sıcaklık, yanma hissi, kızarıklık ve bazen sivilcelenme gibi şikayetlerle geldiğini belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yaparak, hastalığın ilerlemesini engellemek için alınacak tedbirlerin hastalar için hayati olduğunu kaydetti.
Yılmaz, hastalığın genellikle 30’lu yaşlarda beklenmesine rağmen son yıllarda 20’li yaşlarda da görüldüğünü belirterek, 40’lı ve 50’li yaşlarda ise daha yaygın olduğunu ifade etti.
Gül hastalığının belirtilerini açıklayan Yılmaz, hastalığın tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Gül hastalarının güneşten ve sıcaktan korunmasının yanı sıra, sıcak yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınmaları gerektiğini belirten Yılmaz, hastalığın tedavisinde hastaların da dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, damar genişlemeleri tedavi edilmediği takdirde lazer tedavisine başvurulabileceğini ancak bu tedavinin hastaların güneşten ve sıcaktan korunmasının yanı sıra diğer tedavilere ek bir çözüm olduğunu belirtti.
Gül hastalığının ciddi bir durum olduğunu ve tedavi edilmeden geçiştirilmemesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, hastaların düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.