Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: “Sezaryen Doğumlar Böbrek Sağlığını Tehdit Ediyor”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Tıbbi gereklilik olmadan yapılan sezaryen doğum, anne ve bebek sağlığı için risk haline geldi. Bebeğin böbrek hücreleri son 4-5 haftada tam gelişiyor. Erken aldığınızda hücreler gelişmiyor. Türkiye en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında. Nedenlerden biri bu olabilir” dedi.

Sabah gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sezaryen doğumun böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri olabileceğini söyledi. Ülkemizdeki yüksek sezaryen oranlarına dikkat çeken Memişoğlu, özellikle özel hastanelerdeki oranın yüzde 78’e kadar çıkabildiğine vurgu yaptı. Sezaryenlerin anne ve bebek sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Bakan, yalnızca tıbbi gereklilikler doğrultusunda bu yönteme başvurulması gerektiğini vurguladı. Bebeğin böbrek hücrelerinin son 4-5 haftada tam olarak geliştiğini ve erken alındığında bu hücrelerin gelişiminin tam olarak sağlanamayabileceğini ifade etti. Memişoğlu, Türkiye’nin en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında yer almasının nedenlerinden birinin bu olabileceğine dikkat çekti.

Kadınların doğum tercihlerinin saygıyla karşılanması gerektiğini belirten Bakan Memişoğlu, doğumların sembolik tarihlerle ilişkilendirilip paket haline getirildiğine ve bu durumun doğum sürecine zarar verdiğine değindi. “Normal doğum yap, sezaryen doğum sağlığa uygun değil” yaklaşımının yeterli olmadığını belirten Memişoğlu, annenin psikolojik olarak doğuma hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Bu nedenle, ebelik hizmetlerine önem verildiğini ve gebeliğin son 3 ayında anne adayının bir ebeyle eşleştirileceğini ve doğumdan sonraki bir sene boyunca ebe tarafından takip edileceğini açıkladı.

Related Posts

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.