Türkiye’nin ihracat ikliminde artış

Türkiye İmalat Sektöründe İhracat İklimi İyileşiyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi martta 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye işaret etti.

50 KRİTİK EŞİK

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Şubatta 51,1 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, martta 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye işaret etti.

15 AYDIR KESİNTİSİZ ARTIŞ

Söz konusu iyileşme Haziran 2024’ten bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Böylece ihracat ikliminde kesintisiz güçlenme eğilimi 15’inci aya ulaştı.

EN HIZLI ÜRETİM ARTIŞI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’DE OLDU

Orta Doğu bölgesi, talepteki iyileşmeye önemli katkı sağlamayı mart ayında da sürdürdü.

Anket kapsamındaki ekonomiler içerisinde en hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da kaydedildi.

Bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yakından takip etti. Kuveyt’te de ekonomik aktivite belirgin bir artış sergilerken Mısır, Lübnan ve Katar’da zayıflık işaretleri görüldü.

Bu altı ekonominin Türk imalat sanayi ihracat pazarındaki toplam payı yüzde 7 civarında.

EN BÜYÜK İHRACAT PAZARI ALMANYA’DA SON 10 AYIN İLK ÜRETİM ARTIŞI OLDU

Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim martta son 10 ayın ilk artışını kaydetti ancak bu artış, oldukça ılımlı bir düzeyde gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve Hollanda’da da üretim yeniden genişleme bölgesine geçti. İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’da ekonomik aktivite artmaya devam ederken, Fransa ve Romanya daralma eğilimini sürdürdü.

Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan ABD’de, üretim martta üst üste 26’ncı ay büyüme kaydetti. Söz konusu büyüme güçlü gerçekleşti ve 2025’in şimdiye kadarki en yüksek hızında ölçüldü.

Buna karşılık, diğer Kuzey Amerika ülkeleri zayıflık belirtileri gösterdi.

Anket kapsamında izlenen tüm ekonomiler içerisinde en keskin üretim düşüşleri Kanada ve Meksika’da görüldü. Rusya’da ekonomik aktivite üst üste beş aylık genişleme eğiliminin ardından martta hafif düşüş sergiledi.

ÜRETİM EN HIZLI HİNDİSTAN’DA ARTTI

Orta Doğu haricinde üretimin en hızlı arttığı ülke, büyüme hızının yedi aylık zirveye ulaştığı Hindistan oldu.

Nijerya’da da belirgin bir üretim artışı gözlendi ve söz konusu artış 2024 başından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.