Uzmanlara göre partnerinizin ses tonu ilişkinizin ne kadar süreceğini söylüyor

İlişkilerde Ses Tonunun Önemi

İlişkiler sadece duygularla değil bedenin verdiği tepkilerle de şekilleniyor. Son günlerde yapılan araştırmalara göre bir partnerin ses tonu, ilişkideki duygusal yük, iletişim kalitesi ve dolayısıyla ilişkinin süresi üzerinde düşündüğümüzden çok daha fazla etkiye sahip olabilir.

SES TONU NEDEN ÖNEMLİ?

Uzmanlar, bir kişinin sesinde bulunan tonlama, ritim, vurgulama ve duygusal ifadelerin, karşı tarafın beyninde ve bedeninde doğrudan fizyolojik etkiler oluşturduğuna dikkat çekiyor. Özellikle tartışma esnasında kullanılan ses tonu, karşı tarafta stres hormonu düzeyinin artmasına sebep olabiliyor.

İLİŞKİDE “SÜREKLİ TETİKTE OLMA” HALİ SAĞLIĞI ETKİLİYOR

Uzun süreli ilişkilerde olumsuz tonlamalara maruz kalan bireylerde, uyku bozuklukları, anksiyete, kalp atım hızında değişiklik ve hatta mide-bağırsak sorunları gibi stres kaynaklı rahatsızlıkların daha sık görüldüğü bildiriliyor. Klinik psikologlara göre, partnerinin sesiyle ilişkilendirilen negatif uyaranlar, kişinin duygusal bağ kurmasını zorlaştırabiliyor ve bu da ilişkinin ömrünü doğrudan etkileyebiliyor.

BEYİN SES TONUNU ANALİZ EDİYOR

Nörobilim çalışmaları, beynin ses tonu üzerinden niyet ve duygu okuma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Aynı cümle, farklı tonlamalarla söylendiğinde beyindeki tehdit algısı, bağ kurma isteği ya da savunma mekanizmaları farklı şekilde aktive olabiliyor.

Aynı zamanda duygusal manipülasyon içeren ses tonları örneğin küçümseyici, pasif-agresif ya da alaycı tonlar zamanla karşı tarafta hem özsaygı kaybı yaratabiliyor, hem de psikosomatik semptomlara yol açabiliyor. Bu da yalnızca ilişkinin değil, bireyin duygusal ve fiziksel sağlığının da zedelenmesine neden oluyor.

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.