Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uyarılar Artıyor

Ülke genelindeki aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Serinlemek isteyenler deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanları tercih ediyor. Uzmanlara göre öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmak ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmak, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini belirterek, aşırı sıcaklıkların risk gruplarını ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı. Ayrıca açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunu yaşayabilir.

‘AĞIR YEMEK TÜKETİLMEMELİ’

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin doğrudan güneş altında kalmamaları gerektiğini vurgulayarak, bol su içmelerini, ağır yağlı yemek ve kızartmalar tüketmemelerini, rahat ve bol kıyafetler giymelerini önerdi. Ayrıca sıcak çarpması şüphesi olan bir hasta için 112 aranarak müdahale yapılması gerektiğini söyledi.

‘ODA ISISI BİRDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ’

Risk gurubunda olanların alkol alımından ve bazı ilaçlardan kaçınmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, odanın veya arabanın aniden çok soğutulmaması, kademeli ve yavaş bir şekilde ortamın soğutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca odanın veya arabanın klima rüzgarını doğrudan üzerlerine yöneltmemelerini tavsiye etti.

‘SICAKLIKLAR GEÇ AMA ETKİLİ GELDİ’

Sıcaklıkların etkisinin yavaş yavaş hissedildiğini ifade eden Mustafa Bektaş, sıcak havalarda yürüyüş ve koşu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Benzer şekilde Serap Tanış da aşırı sıcaklardan kaçınmak için mesire alanlarını tercih ettiklerini söyledi.

Related Posts

Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.