111 yıldır Türkiye’de faaliyetteydi: BP’de işler tersine döndü

BP’nin Borcu 2025 Yılında 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

Türkiye’de 111 yıldır faaliyet gösteren BP, mali durumuyla dikkat çekiyor. Şirketin 2025 yılındaki borcu 23 milyar doların üzerine çıkarak 27 milyar dolara ulaşabilir. FTSE 100’de işlem gören şirket, borç artışının sebeplerini açıkladı. Bunlar arasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışlarından kaynaklı ödemeler ve mevsimsel envanter etkileri bulunuyor.

Aynı zamanda, Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesi sonucu gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin azalacağı tahmin ediliyor. BP’nin bu bölgedeki yatırımlarının azalmasında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasının Perenco T&T’ye satılmasının etkisi büyük.

Yenilenebilir Enerjiden Vazgeçiliyor

BP, petrol üretiminin artacağını ancak gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının ‘zayıf’ olacağını öngörüyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ticaretin mevsimsel hacim düşüşünden etkileneceği belirtilirken, rafineri marjlarının güçleneceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz seneden beri eleştirilere maruz kalan BP Başkanı Helge Lund’un istifasının 2026 yılında gerçekleşeceği açıklandı. Lund, BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi büyük şirketlerde görev yapmış deneyimli bir isim.

Petrol ve Doğalgaz Yatırımları Artacak

BP’nin stratejisinin yeniden şekillenmesiyle yenilenebilir enerji için ayrılan fonlar azaltılırken, petrol ve doğalgaz alanındaki yatırımlar artacak. Şirket yıllık yatırımlarını yüzde 20 artırarak 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Diğer yandan, bazı hissedarlar ve aktivist yatırımcı Elliott Management, fosil yakıtlara yeniden odaklanmanın doğru bir hamle olmadığını düşünüyor. Ayrıca, Başkan Trump’ın politikalarının petrol fiyatlarını etkileyerek düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Kamu bankasından 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi

VakıfBank, 21 ülkeden 50 bankanın katılımıyla 472 milyon dolar ve 487,2 milyon Euro tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi sağladı. Kredinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 110 oranında yenilendiği belirtilirken, işlemde 9 yeni banka da yer aldı.

CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, sanayi üretiminin durağanlaştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi üretmeden büyüyemez. Mevcut yönetim, yapısal sorunları iletişim stratejileriyle örtmeye çalışıyor. Oysa veriler çok net: Sanayi üretimi çöküyor, üretim olmadan hiçbir söylem sürdürülemez” dedi.

Bakan Kacır’dan savunma sanayii mesajı: Türk milletinin imzasını gökyüzüne attılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk milletinin öz evlatlarının Bayraktar, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, GÖKBEY, KAAN, KIZILELMA ile Türk milletinin imzasını gökyüzüne attıklarını bildirerek, “Bu yolda yürüyen, inançla, gayretle çalışan başta gençlerimiz olmak üzere herkesin önünü açmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Kamuya dış finansman için yeni şart; SGK ve vergi borcu olmayacak

Kamuya dış finansman için yeni şart; SGK ve vergi borcu olmayacak

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında deflasyon sürüyor

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, nisan ayında da devam etti.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.